Skip to main content
  • Francy Wilthuis
  • Blog

emotioneel thuisje

Dit weekend was opnieuw een bijzondere. Ik grossier erin tegenwoordig.
Samen met een lieve vriendin zou ik afgelopen voorjaar naar Birmingham afreizen, om daar een vierdaags event van niemand minder dat Tony Robbins bij te wonen.
Een inmiddels oud verhaal vertelt waarom dát niet doorging.
Om de pijn te verzachten was er dit weekend (vier dagen vanaf donderdag) een online event, als extraatje naast het live event dat volgend jaar hopelijk door kan gaan.
Het virtuele event is groots en meeslepend. Zoals alles aan de grote NLP-meester.

 

"Ontketen de kracht binnen in jezelf", dat is het thema. Er komen boeiende onderwerpen voorbij. Tony stelt bijvoorbeeld dat we allemaal een “emotioneel thuisje” hebben. Dit is de plek waar we als vanzelf naar terugkeren wanneer er iets intens gebeurt in ons leven; wanneer we ons bedreigd, gekwetst, gepijnigd voelen, of als er iets heel spannends gebeurt.
De thuisplekjes die Tony in zijn betoog bedoelt, zijn plekjes als:

  • Boosheid
  • Angst
  • Humor
  • Hoop
  • Pessimisme
  • Verdriet
  • Dankbaarheid
  • Enz…

Je kent het wel, denk maar eens aan;

  1. Iemand is uit het veld geslagen door iets en maakt er instant een grap over om het weg te lachen, zo lijkt ze de pijn niet te voelen.
  2. Je hoort dat je je baan verliest en je eerste reactie is boosheid op je werkgever; boosheid is een vertrouwde emotie voor je en boosheid op een ander leidt je af van je eigen verantwoordelijkheid.
  3. Iemand staat op het punt een grote verandering door te voeren in zijn leven en er komt onmiddellijk angst (stel dat…) om de hoek kijken, waardoor hij alles toch maar weer terugdraait en bij het oude laat.
  4. Iemand krijgt te horen dat ie ernstig ziek is en onmiddellijk komen er woorden van hoop en vertrouwen over zijn lippen; ik voel dat het goed gaat komen met me, ik vertrouw op de kracht van mijn lichaam.

De manier waarop iemand in een specifieke situatie reageert, kan zomaar de manier zijn waarop iemand doorgaans in intense situaties reageert. Je kunt je voorstellen dat het ene emotionele thuisje meer helpend is dan het andere. Sommige zijn niet meteen de beste stimulans voor groei.

Ik geloof erin dat je, net zoals je fysiek kunt verhuizen, ook emotioneel kunt verhuizen.
Je kunt kiezen voor een ander emotioneel thuisje, echter alleen wanneer je weet waar je nu woont. Dat vraagt wat zelfonderzoek; wat is een emotie waar ik snel in schiet bij intense pijn- of fijnmomenten én is dat een emotie die me al vaak geholpen heeft?
Zo ja, blijf er wonen en nodig anderen uit in jouw thuisje.
Zo niet (het een emotie zijn die je al regelmatig tegengewerkt heeft, van de wal in de sloot geholpen heeft, je belemmerd heeft in je groei en je geluk), kies ervoor om te verhuizen.
Hoe?

Kijk om je heen en zoek mensen met helpende emotionele thuisjes en vraag hen naar de sleutel. Wat ook helpt: omring jezelf met mensen die helpende emotionele thuisjes voor zichzelf gecreëerd hebben. Leer van ze, zij kunnen jou helpen bij het bouwen van je eigen fijne thuis.

Geïnteresseerd? Neem gerust contact op!

Veeg je talenten niet onder het tapijt, maar ga samen met een coach op zoek naar je eigen kracht.